sedergrenskan.blogg.se

Teplantage

Allmänt Permalink0
Sista dagen på vår tur blev det mycket bilåkande. Dels för att det tog så lång tid i och med att alla lankeser var ute och for och dels för att det är ganska kassa serpentinvägar. Gissa vem som mådde illa! Jag!

Jättefin omgivning iallafall och vi åkte genom massa superfina teplantage. Så vackert. Såg även städer som engelsmän varit och härjat i när Sri Lanka var koloniserat. På vissa hus var det väldigt mycket brittisk touch. Fint i och för sig, då den lankesiska byggnormen sällan imponerar. 

Vi stannade till i Labookellie som är ett område med massa teplantage och en tefabrik. Främst väldigt vackert såklart, men de hade också en fantastisk trädgård och te-café där man fick smaka av de teer som producerades där. Mest av allt så görs grovjobbet där. Man tar de färska tebladen och delar upp. Det är så olika tesorter skapas, vitt, grönt och svart te. Det beror på vilken del av bladet som används och i svart te som är vanligast och billigast så använder man hela bladet, eller bladknippet rättare sagt. 

Man torkar, fermenterar, krossar och håller på. Sedan skickas teet till olika företag som ex. Lipton som sedan smaksätter, gör blandningar och lägger i tepåsar. 

Man får ju så dåligt samvete. En kvinna som plockar te (det är nästan bara kvinnor som har det jobbet) tjänar ca 15 000 rupees i månaden. Vilket är lite mindre än 1000 kronor. Då måste hon dessutom plocka minst 20 kg teblad. Och det tar tid. Nä fy, vi har varit så noga med att dricksa alla här då de allra flesta är väldigt fattiga. I och med inbördeskrig och lite svår situation i landet för ett par år sedan så finns även SOS barnbyar här och har barnhem för föräldralösa och bortlämnade barn. Kan ju säga att jag ska signa upp mig och bli månadsgivare. Alla som bor i rika länder och har jobb borde göra det!

Efter tefabriken som låg i höglandet så var det dags att köra neråt. Så slingriga vägar, så ryckigt, så varmt. Höll på att kräkas. Chauffören stannade då vid en ört-trädgård trots mina lama protester. Jag skulle få medicin där enligt han. Vi blev mottagna av en ört-specialist. Dom är ju väldigt mycket för Ayurveda och naturläkemedel här så vi fick en genomgång. Hade jag inte varit yr, svimfärdig och var nära på att spy hade det bog varit ännu bättre men det var riktigt intressant. Sedan fick vi köpa med oss lite naturläkemedel om vi ville och jag köpte en grym kräm mot mygg och så fick vi ayurveda-massage. Jag fick även en shot mot åksjuka som innehöll bl.a. ingefära, lime, salt och gurkmeja. Inte gott men kanske att jag mådde lite bättre sedan. 

Efter ytterligare några timmar i bilen och världens trafikstockning i Negombo så kom vi fram till hotellet vi hade bokat- och blev SÅ missnöjda.
Men det löste sig ju också!

(null)

(null)

(null)

(null)

Till top